Често задавани въпроси (FAQ)

?
1. Начини за поръчка

Онлайн магазин – Избирате продукта от онлайн магазин www.zamoezdrave.com
В края на вашата поръчка системата ще изчисли автоматично сумата за поръчаните продукти заедно с цената за доставка. Всички поръчки, направени през сайта, се потвърждават с телефонно обаждане от наш оператор. Поръчки, получени до 16:00 часа, се обработват и изпращат в същия ден. Поръчки, направени след 16:00 часа, се обработват и изпращат на следващия работен ден.

Телефон – Може да изберете продуктите от нашия онлай магазин www.zamoezdrave.com и да ги поръчате на телефон 02 ХХХХХХ. Ако поръчате до 16:00 часа, ще обработим и изпратим поръчката ви в рамките на деня. Ако направите поръчка след 16:00 часа, то тя ще бъде обработена и изпратена на следващия работен ден.

?
2. Куриери и доставка

www.zamoezdrave.com използва услугите на куриерска служба Спиди и куриерска служба Рапидо. Цената за доставка е фиксирана за цялата страна – 3.50 лв. Всички поръчки пристигат в срок от 1 до 3 дни в зависимост от населеното място. Възможно е този срок да бъде малко по-дълъг за населени места, които се обслужват от куриерските компании 1 или 2 пъти в седмицата.

?
3. Начини на плащания

В момента единствената опция за плащане е чрез наложен платеж – плащате, когато получите своята поръчка. За удобство на своите клиенти www.zamoezdrave.com в най-скоро време ще предложи и други опции за плащане.

?
4. Връщане на продукт

Всеки наш клиент има право да върне поръчан продукт в рамките на 14 дни след получаването му, ако продуктът не е използван и е с ненарушен търговски вид.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас